Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 284

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 347

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 368

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 389

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 417

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 588

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 614

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 639

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/edumarina.com/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms-layout-styles/styles/ninja-forms-styles.php on line 658
Amerika’da Lisans Eğitimi – Edu Marina Skip to main content

Amerika’da dünyanın en prestijli üniversiteleri bulunmaktadır. Dünyada ilk 10’daki üniversitelerin yarısı bu ülkededir. Son rakamlara göre, eğitim için ABD’de bulunan uluslararası öğrenci sayısı yaklaşık 1.1 milyondur. Amerika’da devlete ait ya da özel 4500’ün üzerinde akredite yükseköğrenim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumlar merkezi bir kuruluş tarafından yönetilmemektedir. Ancak bağımsız akreditasyon kurumları tarafından bölgesel seviyede akredite edilmiştir. Eğitimin düzenlenmesi eyaletlere bırakılmıştır. Amerika’da özellikle community college (bizim Amerikan koleji olarak bildiğimiz) programları daha az maliyetli olduğu için popülerdir. İki yıl süren ve Associate Degree veren bu programların akabinde öğrenciler dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilir. Bu programlar mesleki beceri de kazandırdığından öğrenciler iş hayatına atılmayı da seçebilirler. Daha uygun bütçelerle kayıt yaptırma ihtimali bulunan ve prestijli diplomalar sunan bu kolejlere talep oldukça fazladır. Amerika’da akademik yıl Eylül ile Mayıs ayları arasındadır. İki akademik yarı yıl bulunmaktadır. Bir akademik yarı yıl 16-18 hafta sürmektedir. Her kurumun farklı düzeylerde başvuru şartları bulunmaktadır.

Amerika’da Bulunan Üniversiteler

Amerika’da Avrupa’ya göre farklı bir eğitim sistemi izlenmektedir. Bu sistem birçok prestijli okul yaratmıştır ve bu okulların büyük çoğunluğu özeldir. Bunlardan bazıları Stanford, MIT ve Harvard gibi dünyaca ünlü okullardır. Amerika’daki bir üniversiteden alınan diploma tüm dünyada geçerli olacaktır.

Amerika’da Eğitim Sistemi Nasıldır?

Amerika’da lisans eğitimi birkaç farklı düzey ve biçimde alınabilir. “Community College” adı verilen genellikle iki yıla yakın eğitim veren kurularda daha genel ve geniş kapsamlı dersler verilir. “College” ise Amerika’da üniversite için kullanılan genel terimdir fakat esasen özel üniversiteler için kullanılır. “State University”ler adlarından anlaşılacağı üzere eyaletlere bağlı devlet üniversiteleridir. Bu kurumlarda eğitim yaklaşık 8 dönemdir.

Ön Lisans

  • Genellikle iki yıl sürmektedir.
  • Akademik yıl Eylül ile Mayıs arasındadır.
  • Community College’da eğitim verilmektedir. (Community College’ın giriş şartları daha esnek ve daha az maliyetli olduğu için popüler programlardır. Akabinde öğrenciler dört yıllık bir programa yatay geçiş yapabilirler. Bazı okulların aynı eyalet içindeki üniversiteler ile anlaşmaları vardır.)
  • Dereceler: Associate of Arts (AA), Associate of Science (AS)
  • Her kurumun farklı düzeylerde seçme şartları vardır.

Lisans

  • Genellikle dört yıl sürmektedir.
  • Akademik yıl Eylül ile Mayıs arasındadır.
  • Dereceler: Bachelor of Arts (B.A.), Bachelor of Science (B.S.), Bachelor of Fine Arts (B.F.A.), Bachelor of Social Work (B.S.W.), Bachelor of Engineering (B.Eng.), Bachelor of Education (B.Ed.), Bachelor of Philosophy (B.Phil.) Beş Yıllık Profesyonel Mimarlık programları Bachelor of Architecture (B.Arch.) Derecesi sunar.
  • Her kurumun farklı düzeylerde seçme şartları vardır.
  • 50 veya üzeri not ortalaması
  • En az IELTS 6.5 / TOEFL 80
  • SAT/ACT/Advanced Placement

Yüksek Lisans

    • Genellikle iki yıl sürmektedir.
    • Dereceler: Master of Arts (MA), Master of Science (MS), Master of Business Administration (MBA), Master of Education (MEd), Master of Fine Arts (MFA), Master Social Work (MSW), Master of Engineering (ME), Master of Professional Administration (MPA)
    • Her kurumun farklı düzeylerde seçme şartları vardır.

    Okulların başvuru kriterleri genellikle şöyledir:

    • 50 veya üzeri not ortalaması
    • En az IELTS 6.5 / TOEFL 80
    • En az GMAT 600 / En az GRE 310 / LSAT/ MCAT

Pathway Programları

Pathway programları, öğrencileri İngilizce dilinde sunulan lisans programlarına girişe hazırlamak, sonraki akademik çalışmalarından önce İngilizce seviyelerini ve diğer ders seviyelerini geliştirmek için tasarlanmıştır. Uluslararası öğrencilere yönelik olan bu programlar; akademik içeriği İngilizce dil çalışmaları, çalışma becerileri ve kültürel adaptasyon ile birleştirir. Programlar üniversiteler ve özel kurumlarla iş birliği içinde verilmektedir.

Kabul Edilen Sınavlar

GMAT

GMAT sınavı dört bölümden oluşmaktadır. MBA programları başvurularında istenen bir sınavdır.

  • Analytical Writing Assessment
  • Integrated Reasoning
  • Quantitative Reasoning
  • Verbal Reasoning

Sınav 3,5 saat sürmektedir.
En düşük puan: 200
En yüksek puan: 800

GRE

GRE sınavı üç bölümden oluşmaktadır. Yüksek lisans ve doktora programları başvurularında istenen bir sınavdır.

  • Verbal Reasoning
  • Quantitative Reasoning
  • Analytical Writing

Advanced Placement

Advanced Placement programı ise lisans seviyesinde dersler sunmaktadır. Bu dersleri kolej veya üniversitede kredi olarak saydırabilirsiniz ve lise not ortalamanızı yükseltebilirsiniz. Hatta liseden sonra üniversite ve ya kolejde direkt ikinci sınıfa da başlayabilirsiniz. Bilgisayar bilime, Japon dili ve edebiyatına kadar 38 tane AP dersi sunulmaktadır.

SAT

Süresi: SAT sınavı 3 saat sürmektedir. Seçmeli Essay bölümünü de alırsanız 50 dakika daha uzun sürmektedir.
Bölümler: Math, Evidence-Based Reading and Writing, Essay (seçmeli)
Ücreti: $46 (Essay dahil SAT ücreti: $60)
En yüksek SAT skoru: 1600
Ortalama SAT skoru: 1060

ACT

Süresi: ACT sınavı 2 saat 55 dakika sürmektedir. Seçmeli Essay bölümünü de alırsanız 40 dakika uzun sürmektedir.
Bölümler: English, Math, Reading, Science, Writing (seçmeli)

Ücreti:
US without Writing: $50.50 USD
US with Writing: $67.00 USD
Non-US without Writing: $150.00 USD
Non-US with Writing: $166.50 USD

En yüksek ACT skoru: 36
Ortalama ACT skoru: 21

YÖK Denkliği

Yüksek Öğretim Kurulu’nca tanınan yurtdışı yüksek öğretim kurumlarından ve programlarından alınan önlisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen önlisans, lisans ve yüksek lisans diplomaları ile eşdeğerliğinin tespit edilmesi işlemine denklik denir.

“Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği” kapsamında dikkate alınan aşağıdaki 5 kuruluşun hazırladığı ilk 1000 okul sıralamasıdır.

  • QS World University Rankings
  • Times Higher Education (THE) World University Ranking
  • University Ranking by Academic Performance (URAP)
  • Academic Ranking of World Universities (ARWU)
  • CWTS Leiden Ranking Academic Ranking

Amerika’da üniversite eğitimi almak istediğiniz okul yukarıdaki kurumların hazırladığı listede ilk 1000 arasında yer almıyorsa;

  • TIP Okuyacaklar için Denklik Ön Koşulu: Eğitime başlayacağınız yıl, ÖSYM tarafından yapılan YKS’ye girmiş ve Tıp Doktorluğu alanındaki sıralamada ilk 40 bin içinde yer almış olmanız gerekiyor.
  • Hukuk Okuyacaklar için Denklik Ön Koşulu: Eğitime başlayacağınız yıl, ÖSYM tarafından yapılan YKS’ye girmiş ve Hukuk alanındaki sıralamada ilk 150 bin içinde yer almış olmanız gerekiyor.
  • Mimarlık Okuyacaklar için Denklik Ön Koşulu: Eğitime başlayacağınız yıl, ÖSYM tarafından yapılan YKS’ye girmiş ve Mimarlık alanındaki sıralamada ilk 200 bin içinde yer almış olmanız gerekiyor.
  • Mühendislik Okuyacaklar için Denklik Ön Koşulu: Eğitime başlayacağınız yıl, ÖSYM tarafından yapılan YKS’ye girmiş ve Mühendislik alanındaki sıralamada ilk 240 bin içinde yer almış olmanız gerekiyor.
  • ÖSYS Kılavuzunda yer alan diğer alanlarda en az Türkiye’deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almaları gerekiyor.
  • ÖSYS Kılavuzunda yer almayan diğer alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 150 puan, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları gerekiyor.

Eğitim Ücretleri

Ücretlendirme Türü Ücret
1 Yıllık Üniversite Ücreti 15,000$ – 30,000$
1 Aylık Konaklama Ücreti 500$ – 1,000$
1 Aylık Yemek Ücreti 150$ – 300$
1 Aylık Sigorta Ücreti
1 Aylık Çeşitli Giderler 100$ – 200$
1 Aylık Toplam Giderler 750$ – 1500$
1 Yıllık Toplam Eğitim 24,000$ – 48,000$

Amerika’da Öğrenci Yaşam Masrafları

Yaşam masrafları eyalet bazında değişmektedir. Eylül 2023 rakamlarına göre;

  • New York’ta konaklama hariç yaşam masrafı ortalama 1300 USD’dir.
  • Boston’da konaklama hariç yaşam masrafı hariç ortalama 1000 USD’dir.
  • Chicago’da konaklama hariç yaşam masrafı hariç ortalama 1100 USD’dir.

Amerika’da Öğrenci Yurtları ve Konaklama Alternatifleri

Öğrenci evleri: Öğrenci evleri diğer konaklama seçeneklerine göre daha ekonomik olduğundan en popüler konaklama tipidir. Aynı zamanda bağımsız yaşamayı tercih eden öğrenciler için daha uygundur.

Öğrenci yurtları: Okul ile ayarlayabileceğiniz konaklama tipidir. En güvenli konaklama şekli olduğundan uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen konaklama tipidir. Paylaşımlı veya tek kişilik odalarda, catered veya self-catered yurtlarda kalabilirsiniz.

Özel yurtlar: Özel yurtlar devlet yurtlarına kıyasla daha konforlu bir seçenektir.

Aile Yanı Konaklama: Homestay dediğimiz aile yanı konaklama seçenekleri de mevcuttur.

Vize İşlemleri

F1 – Amerikan kolej veya üniversitelerinde bir programa katılmak üzere onay alan kişilerin başvurması gereken vize tipidir.

J1 – Amerika’da bir değişim programına katılmak üzere onay alan kişiler J1 Amerika Değişim Programı Vizesi’ne başvuru yapmalıdır.

M1 – Mesleki ve akademik olmayan programlara katılmak üzere onay alan kişilerin başvurması gereken vize tipidir.

Bu vize mektuplarını okuldan alabilmeniz için mutlaka SEVP (Studend and Exchange Visitor Program) onaylı bir okula başvurmanız ve hesabınızda okul ücreti ve yaşam masraflarını karşılayan bir meblağ olması gerekmektedir.

Amerika’da Eğitim Alırken Çalışma İzni Var Mıdır?

Amerika’da üniversite eğitimi alan öğrencilerin kampüs içinde haftada 20 saat çalışma izni vardır. Tatillerde ise tam zamanlı çalışabilirler.

Amerika’da Eğitim Sonrası Çalışma İzni

Amerika’da 9 ay ve üzeri sertifika, yüksek lisans gibi programı tamamlayan F1 vizesi sahipleri, OPT (Optional Practical Training) kapsamında 1 yıla kadar çalışma ve oturum iznine başvurabilirler. STEM (science, technology, engineering and mathematics) programlarını tamamlayan öğrenciler ise çalışma izinlerini 24 aya kadar uzatabilirler. Ancak çalışacağınız alan mutlaka okuduğunuz program ile ilgili olmalıdır. Vize statünüzün değişmesi için programın bitiminden 60 gün içinde konsolosluğa başvurmanız gerekmektedir. İki tip çalışma izni vardır.

  • Optional (OPT) – Programı tamamladıktan sonra başvurabilirsiniz.
  • Curricular (CPT) – Eğitim alırken başvurabilirsiniz

dalgalara yelken aç!

dalgalara yelken aç!

dalgalara yelken aç!

dalgalara yelken aç!

dalgalara yelken aç!

Sıkça Sorulan Sorular

Yaz okulu programları hangi avantajları sunar?

Yaz okulları, öğrenmeyi eğlenceli kılarak, dil becerilerinizi geliştirmenin yanı sıra kültürleri deneyimleme şansı da sunar.

Work and Travel ile hangi ülkelerde iş deneyimi yaşayabilirim?

Work and Travel programımız, Amerika, Avustralya, Kanada gibi birçok ülkede iş deneyimi fırsatı sunar.

Öğrenci Work and Travel programına kimler başvurabilir?

Öğrenci Work and Travel programına, üniversite öğrencileri başvurabilir. Detaylı şartlar için lütfen başvuru sayfamızı inceleyin.

Eğitim danışmanlığı hizmetiniz ücretli mi?

Hayır, eğitim danışmanlığı hizmetimiz ücretsizdir. Size en uygun eğitim seçeneklerini belirlemekte ve başvuru sürecinde size rehberlik etmekteyiz.

Başvuru süreci nasıl işliyor?

Başvuru süreci, başvuru formunu doldurmanız, gerekli belgeleri hazırlamanız ve başvuru takvimine uygun olarak başvurunuzu tamamlamanızı içerir. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.